top of page

HESTENS NORMALE TPR

Som dyrlæge tjekker jeg en masse forskellige parametre hos mine patienter. Det gør jeg for, at få et indtryk af dennes sundhedstilstand. Nogle gange fremgår det tydeligt (fx når jeg lytter på hjertet), mens det andre gange kan være nærmest "usyneligt" (fx når jeg danner mig et indtryk at pelskvaliteten) eller være samtidig med, at jeg spørger mine klienter/ hesteejere om en eventuel sygehistorie/ anamnese.

Tjek-listen er ofte lang og indeholder fx punkter som: Huldvurdering, almentilstand, ædelyst, slimhinder, hårlag, hud, respirationsorganer og mange flere. Dog kan nogle punkter være mere relevante at tjekke i nogle givne situationer, mens mindre i andre (fx er det måske mindre relevant at gennemgå hestens øje, som det første, hvis hesten er halt). Det er selvfølgelig en prioteringssag, som også skal være rimelig overfor hesteejeren, således at dyrlægeregningen ikke bliver ekstrem. Dog er der 3 væsentlige parametre, som er dem, der hurtigt giver mest information om patientens tilstand (og som kan være gode at kunne som hesteejer):

T=

P=

R=

Temperaturen. Denne måles med et termometer, og jeg ANBEFALER alle at have et sådan i stalden. Husk, at termometeret skal "godt ind" (ikke blot spidsen) i endetarmen og mål gerne flere gange.

Normal temperaturen hos voksne heste ligger på 37,5-38,5 grader (hos føl op til 39 grader).

 

Kropstemperaturen fortæller os, hvorvidt hestens har feber, er normal tempereret eller er nedkølet. Hvis hesten har mellem 38,5-39 grader kaldes denne for subfebril (bør observeres), mens ved over 39 grader har denne feber. Dog kan temperaturen påvirkes af andre årsager fx motion, og variere en del fra et individ til et andet. Det er op til dyrlægen at lave en endelig vurdering af temperaturen. 

Pulsen. Denne kan måles på flere måder. Pulsen kan palperes på hestens kæbe (a. facialis), på forbenene (a. digitalis palmaris II) og på bagbenene (a. metatarsae dorsalis III). Ydermere kan pulsen måles/ tælles med et stetoskop. 

 

Normal frekvensen hos voksne heste: 30-40 slag pr. minut (hos føl mellem 80-120 slag pr. minut).  

Pulsen giver os information om fx smertepåvirkning hos hesten. Pulsen kan ligeledes påvirkes af mange faktorer, variere meget mellem forskellige individer og det er igen op til dyrlægen at lave en endelig vurdering af pulsen.

Respiration. Denne kan bedst tælles, når hesten er rolig og ikke snuser. Måles ved at tælle bevægelserne i flanken eller alternativt næseborenes bevægelse.

 

Normal respirationsfrekvensen hos voksne heste: 10-18 åndedræt pr. minut. (Føl eventuel flere).

Respirationen kan være med til at indikere fx en lungelidelse hos patienten. Smerte kan ligeledes påvirke respirationsfrekvensen. Som for de andre punkter kan respirationen påvirkes af mange faktorer, variere meget mellem forskellige individer og er i sidste ende op til dyrlægen at lave en endelig vurdering af respirationen.

bottom of page